L’Angula del Ter es pesca en una de les 10 destinacions més sostenibles del món!


Logo-Sustainable_Destina_2019_v1-01_XSUprightHi ha destinacions que aposten per un turisme sostenible i han estat premiats en diferents categories en la classificació que elabora l’organització Green Destinations, que es van revelar en l’última ITB Berlín, la fira del turisme. L’única destinació espanyola que apareix entre els deu primers és Torroella de Montgrí-l’Estartit, i és aquí on pesquem la nostra angula.

L’any passat el municipi va finalitzar el reconegut projecte “Life Platera”, el qual ha aconseguit desurbanizar i regenerar ambientalment l’antic mareny i convertir-ho en un espai natural protegit. És per aquest motiu que Green Destinatios ha premiat al municipi amb aquesta certificació.

El projecte Life Pletera té com a primer objectiu la restauració integral i definitiva del sistema de llacunes costaneres de la Pletera, amb la finalitat de recuperar-ne la funcionalitat ecològica, la qual actualment es veu alterada a conseqüència de la urbanització parcial de l’espai. Aquest objectiu inclou que el sistema pugui respondre adequadament a les previsions del canvi climàtic (increment del nivell del mar i major freqüència de pertorbacions intenses) i garanteixi la funcionalitat ecològica del conjunt, tant a curt com a llarg termini. Les accions previstes per assolir aquest objectiu inclouen la desurbanització del passeig existent i els seus espais adjacents i, posteriorment, recuperar l’antiga zona humida i la seva funcionalitat ecològica com a sistema costaner.

la gola del ter i la pescaLes angules del Ter provenen de dos llocs molt concrets del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter: la sortida al mar del Rec del Molí, a Pals, i la Gola del Ter, a Torroella de Montgrí.

A l’Angula del Ter ens prenem molt de debò la sostenibilitat i la preservació del medi ambient. Ha estat des de finals dels anys 80 una de les prioritats per l’agrupació de Pescadors Professionals de l’Angula de la Confraria de l’Estartit, juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Una de les primeres mesures conjuntes que es van adoptar en aquesta línea va ser dur a terme repoblacions anuals a les conques dels rius gironins amb angules aportades pels mateixos pescadors.

Actualment col·laborem en un nou projecte amb la Universitat de Girona i amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per fer un seguit de captures i prendre mostres de forma continuada i durant tot l’any, d’acord amb les noves mesures europees relacionades amb la conservació de l’espècie.