L’increïble viatge de les angules!


Grisos-2Mapa-Sargassos

El viatge comença al Mar dels Sargassos, a prop de les illes Bermudes i de les costes americanes. És aquest el lloc a on les anguiles tornen, després d’una dotzena d’anys als rius europeus, per fresar a uns quants centeners de metres de profunditat. Els ous fecundats eclosionen a prop de la superfície en unes 24 hores. En surten els leptocèfals, de pocs mil·límetres, allargats i planers, com una fulla, que són arrossegats pel corrents, fins a Europa.

Entre un i dos anys de viatge creuant l’oceà Atlàntic per començar a arribar a les costes dels països del nord d’Europa als mesos de primavera i a les nostres costes, als mesos de tardor i hivern. Busquen els cursos d’aigua dolça, que és on creixeran. Per dir-ho de forma planera, fan el recorregut invers que fan els salmons, que neixen als rius i passen gairebé tota la vida al mar.

Quan arriben a prop de la costa, es transformen en angules transparents i agafen aquesta forma de petita serp.  A mesura que entren en contacte amb l’aigua dolça dels rius, comencen a adquirir color i es fan fosques i opaques. S’assemblen cada vegada més a les anguiles.

Els mascles prefereixen quedar-se als estuaris o en la part baixa dels rius, però les femelles no s’aturen i continuen corrent amunt. Al cap d’una dotzena d’anys es converteixen en anguiles platejades. Comencen el descens riu avall, fins a la costa, per emprendre el camí de tornada al lloc que les va veure néixer, per reproduir-se.

Al cap d’alguns mesos travessant l’oceà arriben al Mar dels Sargassos per engendrar una nova generació. Nedant a gairebé 1.000 metres de profunditat durant el dia i a uns 300 metres durant la nit, aquestes increïbles viatgeres arriben al lloc que les va veure néixer on fresen i moren.

Tant les anguiles europees (Anguilla anguilla) com les anguiles americanes (Anguilla rostrata) van al Mar dels Sargassos a fresar, encara que certament, el trajecte de les europees és força més llarg.

Torna